audi htron article

Fordeler med hydrogenbil

Idag nyter hydrogenbiler de samme fordelene som elbiler.

Hydrogenbiler har på lik linje med elbiler alltid nytt godt av fritak fra avgifter, gratis i bomringen og ferger, gratis parkering osv. Hydrogenbiler er sikret fulle introduksjonsfordeler fram til det er 50.000 biler på veiene eller til 2025.

Rask fylletid

En hydrogenbil kan i likhet med en vanlig bensin eller dieselbil fylle opp tanken på en fyllestasjon. En hydrogentank tar ca. 5kg med komprimert hydrogengass. 1kg hydrogen inneholder ca. 33 KWh med energi. Med en hydrogenbil tar det kun ca. 4-5 minutter å fylle en hel tank med hydrogen, avhengig av hvilken bilmodell man har og lagringsplass på hydrogentankene. Imotsetning til elbiler som krever lengre ladetid og gjerne over flere timer, skjer en fylling med hydrogen slik vi er vant til idag på kun noen minutter.

Se video hvordan man fyller

Lang kjørelengde

Hydrogengass inneholder mye energi pr.kg noe som gjør at man trenger kun noen få kilo av hydrogen på tanken. Med en full tank kan man kjøre 666 km (WLTP) på en Hyundai Nexo, en modell som har en hydrogentank ca. 6kg. Et forbruk på ca. 90 gram pr. mil hvor biltankene tar mellom 4-7 kg,  gir 500-800 km rekkevidde.

Økonomiske fordeler

  • Ingen engangsavgift.
  • Ingen moms ved kjøp
  • Halv firmabilbeskatning
  • Svært lav årsavgift
  • Fritak for bompenger – i Oslo-Akershus unntatt fra betaling som elbiler må fra 2019
  • Mulighet for gratis offentlig parkering
  • Kan kjøre i kollektivfeltet – også der elbiler har måttet «flytte ut»
  • Mulighet for fritak for fergeavgifter i enkelte fylker

Miljømessige fordeler

Veitrafikken står for en av de største andelen av klimagassutslipp i Norge. Med hydrogenbiler er ren vanndamp det eneste utslippet.

Andre fordeler

Andre fordeler som en hydrogenbil har er at den ikke mister noe energi på vinteren under kalde perioder. En elbil derimot vil minske sin batterikapasitet ganske mye når gradestokken viser minusgrader. For hydrogenbilen vil det være minimalt med energitap og man kan stole på at man alltid har den samme rekkevidden tilgjengelig.

– Les mer om hydrogenpriser